Aceste informatii sunt actualizate conform datelor medicale cunoscute la data de 10.01.2021. Orice informatii noi aparute ulterior vor fi adaugate sau updatate.
Toate masurile luate in 2020 privind raspandirea virusului SARS-Cov-2, au avut ca scop reducerea numarului de cazuri noi de infectie si implicit a scaderii mortalitatii si morbiditatii determinate de aceasta infectie. Eram cu totii constienti ca aceste singure masuri nu vor putea duce la o eradicare completa a pandemiei, toti asteptam producerea unui vaccin.
In momentul de fata, vaccinarea reprezinta cea mai promitatoare metoda de combatere a pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2.
Frica de nou si de necunoscut este de inteles, insa dezinformarea si exprimarea unor opinii personale ca si cum ar fi informatii medicale veridice este de neinteles. Acest articol este departe de a fi o polemica pe acest subiect, dimpotriva, are ca scop prezentarea unor date medicale concrete, sau cum spunem in lumea medicala: „Medicina bazata pe dovezi”. De aceea la finalul articolului veti gasi o bibliografie usor de accesat.
1. Sunt necesare ambele doze de vaccin?
Da. Eficacitatea maxima este dobandita dupa a doua doza.
2. Vaccinul anti COVID-19 se poate administra impreuna cu alte vaccinuri?
Nu. Se recomanda minim 14 zile distanta intre vaccinul anti COVID-19 si alte vaccinuri.
3. Persoanele care deja au trecut prin boala COVID-19 se pot vaccina?
Da. Vaccinul se poate administra pacientilor ce au facut boala, indiferent daca au facut o forma de boala simptomatica sau asimptomatica.
4. Dupa prima doza de vaccin sunt protejat?
Nu. Protectia dobandita prin vaccin nu este imediata. Abia dupa 7-14 zile de la a doua doza de vaccin pacientul este considerat protejat prin imunizare.
5. Este 100% eficient vaccinul anti COVID-19?
Nu. Niciunul dintre vaccinuri nu este 100% eficient, insa eficienta este de peste 94% ceea ce reprezinta o protectie destul de ridicata.
6. Vaccinul cu mARN anti COVID-19 modifica ADN-ul persoanei vaccinate?
Nu. Acest tip de vaccin nu contine virus viu si nici adjuvanti care sa ii creasca eficienta. mARN nu intra in nucleul celulei unde se afla ADN-ul asa incat nu poate determina modificari genetice la persoana vaccinata.
7. In cazul in care urmeaza efectuarea unei proceduri de Reproducere Umana Asistata sau obtinerea unei sarcini pe cale naturala, este indicata vaccinarea anti COVID-19?
Da. ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists), SMFM (Society for Maternal-Fetal Medicine) recomanda vaccinarea acestor paciente in functie de criteriile de prioritizare stabilite de ACIP (Advisory Committee for Immunization Practices) ce vor fi mentionate mai jos. Dupa administrarea celei de a doua doze de vaccin nu este nevoie o perioada de asteptare pana la obtinerea sarcinii.
8. Vaccinul anti COVID-19 poate determina infertilitate?
Datorita mecanismului de actiune cat si a datelor provenite din studiile efectuate pe animale pana in prezent, evaluate de catre DART (Developmental and Reproductive Toxicity) rezultatele nu indica un risc de infertilitate.
9. Daca a fost sau urmeaza sa fie administrat vaccinul anti COVID-19 se poate administra vaccinul cu imunoglobulina anti-D?
Da. Vaccinul cu imunoglobulina anti-D nu interfera cu raspunsul imun al vaccinului anti COVID-19. N.B: Imunoglobulina anti-D se utilizeaza in cazul pacientelor gravide cu incompatibilitate in sistemul Rh.
10. In cazul pacientelor ce alapteaza este recomandata vaccinarea?
ACOG recomanda vaccinarea pacientelor ce alapteaza si indeplinesc criteriile de prioritate stabilite de ACIP. Vaccinarea se va face in functie de particularitatile fiecarui caz discutate in prealabil cu medicul curant. Vaccinul anti COVID-19 nu contine un virus viu asa incat nu exista riscul infectarii prin lapte. Nu este necesara intreruperea temporara sau definitiva a alaptarii in cazul vaccinarii anti COVID-19, conform recomandarilor ABM (Academy of Breastfeeding Medicine).
11. In cazul confirmarii diagnosticului de sarcina inainte de a doua doza de vaccin, se mai recoamna administrarea celei de a doua doze?
Da.
12. In cazul sarcinii daca apare febra post vaccinare se pot administra antitermice?
Da. Cel mai recomandat, paracetamol.
13. Exista recomandari speciale in cazul pacientelor cu endometrioza privind vaccinarea anti COVID-19?
In momentul de fata nu exista recomandari speciale pentru aceasta categorie de paciente. Decizia de vaccinare se va lua impreuna cu medicul curant in functie de particularitatile fiecarui caz. Este cunoscut faptul ca o buna parte din pacientele cu endometrioza se adreseaza frecvent pentru simptomatologia dureroasa la camera de garda sau in sistem ambulator de aceea in unele regiuni (in functie de nr de cazuri) acest lucru poate insemna o crestere a riscului de infectiei. In cazul patologiilor asociate trebuie luate in considerare in cadrul deciziei de vaccinare.
14. Pacientele ce sunt sub tratament hormonal pentru endometrioza au contraindicatie pentru vaccin?
Nu. Avand in vedere mecanismul de actiune al vaccinului nu se considera ca vaccinul ar fi influentat de terapia hormonala in cazul endometriozei.
15. Care sunt consideratiile pentru vaccinarea pacientelor elaborate de ACIP (Advisory Committee for Immunization Practices)?
a) Nivelul de transmirere al virusului SARS-Cov-2 (adaptat fiecarei regiuni)
b) Riscul de a contacta infectia cu Covid (in functie de locul de munca sau alte particularitati)
c) Riscul infectiei cu Covid asupra pacientei (in functie de particularitatile si bolile asociate ale pacientei)
d) Potentialul risc al infectiei cu COVID-19 asupra fatului
e) Eficacitatea vaccinului
f) Efectele adverse ale tipului de vaccin
Datele de pana acum arata faptul ca riscul absolut determinat COVID-19 este scazut insa pacientele gravide au un risc crescut de a dezvolta forme severe de boala, forme ce necesita internarea in sectiile de terapie intensiva si uneori si ventilatie mecanica. Au fost raportate si cazuri de deces. Pacientele cu patologii asociate (diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, boli ce afecteaza coagularea sangelui, afectiuni cardiace, afectiuni renale cronice, afectiuni pulmonare) reprezinta o categorie cu risc crescut in cazul bolii COVID-19. Pacientele gravide care fac COVID-19 pot prezenta complicatii ale sarcinii (ex: nastere prematura).
Avand in vedere aceste aspecte, si nu numai, este recomandat ca decizia de vaccinare sa fie luata in mod particular in cazul acestor categorii speciale de paciente impreuna cu medicul curant.
O informare corecta si completa a pacientei cu privire la datele actuale atat despre infectia cu SARS-Cov-2 cat si a vaccinari sunt extrem de importante iar decizia de vaccinare trebuie sa fie o decizie validata de ambele parti (doctor-pacient).
Vaccinarea nu inseamna renuntarea la masurile de siguranta deja cunoscute!
Bibliografie:
1. SMFM statement: https://s3.amazonaws.com/cdn.smfm.org/media/2591/SMFM_Vaccine_Statement_12-1-20_(final).pdf
2. ABM statement: https://abm.memberclicks.net/abm-statement-considerations-for-covid-19-vaccination-in-lactation
3. ACOG recommendations: https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/12/vaccinating-pregnant-and-lactating-patients-against-covid-19
4. Centers for Disease Control and Prevention. COVID-19 (coronavirus disease): people with certain medical conditions. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html.
5. Centers for Disease Control and Prevention. Understanding mRNA COVID-19 Vaccines. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/mrna.html.
6. https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fvaccines%2Fcovid-19%2Finfo-by-product%2Fpfizer%2Fclinical-considerations.html
7. https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2020-12/slides-12-12/COVID-03-Mbaeyi.pdf
8. https://cfas.ca/_Library/SOGC_Statement_/SOCG_Statement_COVID-19_Vaccination_in_Pregnancy.pdf
9. Ellington S, Strid P, Tong VT, Woodworth K, Galang RR, Zambrano LD, et al. Characteristics of women of reproductive age with laboratory-confirmed SARS-CoV-2 infection by pregnancy status – United States, January 22-June 7, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:769-75. Available at: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6925a1.htm. Retrieved December 11, 2020.
10. Panagiotakopoulos L, Myers TR, Gee J, Lipkind HS, Kharbanda EO, Ryan DS, et al. SARS-CoV-2 infection among hospitalized pregnant women: reasons for admission and pregnancy characteristics – eight U.S. health care centers, March 1-May 30, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1355-9. Available at: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6938e2.htm. Retrieved December 11, 2020.
11. Knight M, Bunch K, Vousden N, Morris E, Simpson N, Gale C, et al. Characteristics and outcomes of pregnant women admitted to hospital with confirmed SARS-CoV-2 infection in UK: national population based cohort study. UK Obstetric Surveillance System SARS-CoV-2 Infection in Pregnancy Collaborative Group. BMJ 2020;369:m2107. Available at: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2107. Retrieved December 11, 2020.
12. Zambrano LD, Ellington S, Strid P, Galang RR, Oduyebo T, Tong VT, et al. Update: characteristics of symptomatic women of reproductive age with laboratory-confirmed SARS-CoV-2 infection by pregnancy status – United States, January 22-October 3, 2020. CDC COVID-19 Response Pregnancy and Infant Linked Outcomes Team. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1641-7. Available at: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6944e3.htm. Retrieved December 11, 2020.