Ce este sindromul Asherman?
Sindromul Asherman este o patologie uterina destul de rara, caracterizata prin prezenta unor aderente intrauterine aparute ca reactie la agresiune asupra endometrului.De cele mai multe ori, aceste aderente obstructioneaza in totalitate cavitatea uterina.
Cauze:
Sindromul Asherman apare ca urmare a unei agresiuni asupra endometrului: chiuretajul uterin, interventii chirurgicale intrauterine (rezectii de fibroame, sept uterin, polipi mari), embolizarea uterina, unele cazuri de infectii pelvine severe (ex: tuberculoza genitala) sau iradiere in zona pelvina pentru neoplazii.
Diagnostic:
Clinic:
Cele mai frecvente semne si simptome sunt: amenoreea (absenta menstruatiei), hipomenoreea (menstruatie mult diminuata), sarcini pierdute, placentatii anormale sau durere pelvina cronica.
Imagistic:
Histerosalpingografia si sonohisterografia (ecografia cu instilatie de solutie salina) sunt cele mai frecvente 2 metode imagistice de evaluare in cazul pacientelor cu suspiciune de adeziuni intrauterine/sindrom Asherman.
Gold standardul in diagnosticul si tratamentul sindromului Asherman ramane Histeroscopia.
Tratament:
Corectia histeroscopica a sindromului Asherman poate fi o provocare pentru orice ginecolog, in special in cazurile severe. De multe ori sunt necesare interventii seriate pentru corectia completa a cavitatii uterine.
Un aspect important in reusita terapeutica este impiedicarea reformarii aderentelor dupa fiecare interventie histeroscopica de corectie. In acest sens se pot utiliza diverse tipuri de dispozitive intrauterine (sterilet), balonase intrauterine lasate pentru o perioada variabila de timp, terapie hormonala sau diverse substante antiadezive administrate intrauterine pe baza de acid hialuronic.
Personal, mie imi place sa utilizez substantele antiadezive pe baza de acid hialuronic. Aceste substante, pe langa efectul antiadeziv au si un rol in refacerea endometrului. Acestea adera si persista intrauterin aproximativ 7 zile, prevenind refacerea adeziunilor intrauterine.
Implicatii:
Pacientele cu sindrom Asherman (sinechie totala) au sansa mai redusa de a obtine o sarcina. Un studiu prezentat in 2019 la ESHRE arata faptul ca doar 50% dintre paciente vor reusi sa obtina o sarcina. Tot o concluzie a studiului este faptul ca pacientele ce au obtinut sarcina dupa tratamentul chirurgical al sindromului Asherman trebuie considerate gravide cu risc obstetrical crescut. De ce? Pentru ca acestea prezinta riscuri mai mari comparativ cu pacientele fara sdr Asherman:
- Placenta acreta – risc de 20 de ori mai mare
- Incompetenta cervicoistmica (col incompetent) – risc de 10 ori mai mare
- Placenta praevia – risc de 7 ori mai mare
- Sarcina ectopica – risc de 3 ori mai mare
- Fat mort inainte de nastere – risc de 3-4 ori mai mare