Ce este Inseminarea Intrauterina (IUI)?
Inseminarea intrauterina este cea mai simpla procedura de reproducere umana asistata. Procedura consta in introducerea in uter a unei probe de sperma, preparata in prealabil in laboratorul de embriologie. Proba de sperma poate fi de la partener sau de la un donator.
Inseminarea intrauterina este o procedura mai putin invaziva si costisitoare decat Fertilizarea In Vitro insa nu se poate efectua decat la anumite cupluri ce indeplinesc o serie de criterii medicale.
Care sunt indicatiile inseminarii intrauterine?
- Infertilitate de cauza necunoscuta
- Mobilitate scazuta a spermatozoizilor
- Numar moderat scazut de spermatozoizi
- Patologii cervicale
- Pacienta cu anovulatie (PCOS – ovare micropolichistice)
- Disfunctii erectile
Ce analize sunt recomandate inainte de inseminare?
Pacienta:
- Dozari hormonale: AMH, TSH, FT4, Prolactina
- Test Papanicolau in ultimul an
- Secretie vaginala, Antigen Mycoplasme, Antigen Chlamidya
- Ecografie endovaginala
- Verificarea permeabilitatii tubare
- Screening viral: AgHBs, Ac HBc, AcHCV, HIV, VDRL
Pacientul:
- Screening viral: AgHBs, Ac HBc, AcHCV, HIV, VDRL
- Spermograma
- Spermocultura
Care sunt etapele inseminarii intrauterine?
Inseminarea intrauterina se poate efectua pe un ciclu cu sau fara stimulare ovariana.
Daca Inseminarea Intrauterina se face pe un ciclu cu stimulare ovariana medicul dumneavoastra va alege unul din preparatele disponibile pentru stimulare ovariana: clomifen citrat, inhibitor de aromataza (ex Letrozole) sau un preparat de FSH (urinar -hMG sau recombinat). Doza de tratament precum si numarul de zile de stimulare vor fi stabilite de medicul dumneavoastra in functie de raspunsul ovarian la stimulare.
De regula, in a doua zi a ciclului pe care se va efectua stimularea ovariana pentru inseminare se va doza profilul hormonal (FSH, LH, Estradiol, Progesteron) si va fi efectuata o ecografie endovaginala cu scopul de a exclude prezenta unui chist ovarian sau a altor patologii ce ar putea contraindica stimularea ovariana sau inseminarea intrauterina. Pe durata stimularii ovariene se vor efectua 3-4 ecografii si dozari hormonale (Estradiol si LH) pentru a monitoriza cresterea foliculilor si grosimea endometrului. Stimularea ovariana dureaza in medie 10 zile.Cand foliculii au ajuns la dimensiunea optima (minim 17 mm si nu mai mult de 2 foliculi) se va recomanda efectuarea unei injectii cu hCG ce are rolul de a induce ovulatia. La 36-40 de ore de la inducerea ovulatiei se va efectua inseminarea intrauterina.
De ce este utila stimularea ovariana in cazul inseminarii intrauterine?
Stimularea ovariana este utila deoarece creste sansa de reusita. In mod natural la ovulatie ajunge sa fie ovulat un singur ovocit. In urma stimularii ovariene, scopul este de a obtine 2 foliculi, crescand astfel sansele de reusita.
In ce consta procedura in sine de inseminare intrauterina?
Dupa asezarea pacientei in pozitie ginecologica, doctorul va aplica un specul vaginal si va toaleta vaginul cu ser fiziologic si cu comprese sterile. Un ajutor va tine sonda ecografica transabdominala pentru a pune in evidenta uterul. Cu ajutorul unu cateter foarte subtire si moale introdus prin col, doctorul va injecta proba de sperma pregatita in prealabil in laboratorul de embriologie.
Care sunt sansele de reusita?
Sansele de reusita variaza de la un cuplu la altul in functie de cauza infertilitatii, varsta pacientei, numarul de ani de infertilitate, patologii asociate. Rata de succes cumulata poate ajunge la aproximativ 20-25% in cazul a 2-3 inseminari.
La cat timp de la IUI se dozeaza beta hCG-ul?
De regula, la 14 zile de la data inseminarii se poate doza beta hCg-ul. Daca din varii motive pacienta nu poate recolta analiza de sange, se va efectua un test urinar.
Daca beta hCG-ul este pozitiv, la 48 de ore analiza se va repeta pentru a vedea daca valoarea creste corespunzator, dovada faptului ca sarcina este in evolutie.
Daca rezultatul a fost negativ, la cat timp pot face urmatoarea inseminare?
Daca din pacate rezultatul a fost negativ, o noua inseminare se poate face pe oricare din menstruatiile urmatoare daca nu sunt prezente chisturi ovariene si analizele hormonale sunt in parametri normali.
Consultatia initiala de specialitate
Decizia de a consulta un specialist in reproducere umana asistata este pasul cel mai important in lupta cu infertilitatea.
DETALIIProceduri RUAM
Atunci cand ne gandim la obtinerea unei sarcini, ne gandim ca la un proces fiziologic ce va veni de la sine, fiind doar o chestiune de timp.
DETALIIDiagnosticul infertilitatii feminine
Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina in decursul unui an de zile de activitate sexuala neprotejata si regulata.
DETALII