Verificarea permeabilitatii tubare este una din investigatiile de baza in evaluarea cuplurilor infertile.
Trompele uterine sunt doua conducte ce fac legatura intre cavitatea uterina si ovare. Pentru ca spermatozoizii sa poata ajunge la ovocit trompele trebuie sa fie permeabile. In momentul ovulatiei, trompele uterine capteaza ovocitul cu ajutorul unor franjuri, favorizand astfel intalnirea dintre spermatozoid si ovocit. Embrionul obtinut in urma fertilizarii va fi transportat si hranit de trompa timp de 4-6 zile pana ajunge in cavitatea uterina.
Transportul embrionului prin trompa se realizeaza cu ajutorul unor cili, structuri celulare asemanatoare cu niste firisoare de par care prin miscarile lor unidirectionale catre uter il ajuta sa ajunga la locul de implantare.
Trompele sunt foarte vulnerabile la infectii, toxice, iradiere sau interventii chirurgicale. Astfel incat, oricare din factorii mentionati anterior pot determina leziuni ireversibile asupra cililor si endosalpingelui.
Verificarea permeabilitatii tubare este una din investigatiile de baza in evaluarea cuplurilor infertile. Aceasta se poate efectua prin mai multe metode: Histerosalpingografie (HSG), HyCoSy sau laparoscopie.
Fiecare procedura are avantajele si dezavantajele ei, insa atunci cand alegem metoda de investigare a permeabilitatii tubare trebuie sa ne gandim la siguranta si confortul pacientei precum si la acuratetea metodei. Laparoscopia cu Dye test (testul de culoare) ramane de departe metoda cu acuratetea cea mai buna insa aceasta este o interventie chiurgicala minim invaziva ce necesita anestezie generala, internare in spital si o perioada de 1-2 zile de recuperare.
Histerosalpingo-Contrast-Sonografia cunoscuta sub acronimul de HyCoSy este o procedura simpla, rapida, nedureroasa si cu o acuratete foarte mare (peste 93%).
Printre avantajele metodei se numara:
- Manopera nedureroasa
- Durata scurta a procedurii: aproximativ 15 minute
- Nu expune pacienta la radiatii X cum se intampla in cazul HSG
- Utila in cazul pacientelor alergice la Iod (HSG-ul utilizeaza o substanta pe baza de iod)
- Permite o evaluare 3D in timp real a statusului tubar precum si a cavitatii uterine
- Folosind sonda ecografica endovaginala, ginecologul poate evalua concomitent uterul si ovarele.
Cand se indica
- Verificarea permeabilitatii tubare
- Verificarea eficienta ligaturii tubare ca masura de contraceptie
Cand se poate efectua
HyCoSy-ul se efectueaza in prima parte a ciclului menstrual. Din ziua in care pacienta nu mai sangera deloc pana in ziua 12-13 de ciclu menstrual.
Ce analize trebuie efectuate inainte de aceasta procedura
- Test Papanicolau in ultimele 12 luni
- Cultura secretie vaginala, Mycoplasme si Chlamidya recoltate din col in ultimele 3-6 luni
Este nevoie de o pregatire inainte de procedura
- Nu sunt necesare pregatiri deosebite. Pacienta va fi rugata sa goleasca complet vezica urinara inainte de procedura
Cum se efectueaza
Pacienta se aseaza in pozitie ginecologica. Se aplica un specul vaginal si se sterge colul si vaginul cu o solutie antiseptica. Substanta de contrast va fi introdusa in uter cu ajutorul unui cateter foarte subtire ce are in varf un balonas. Dupa introducerea in col a cateterului, se va umfla balonasul pentru a impiedica refluarea substantei de contrast. In momentul umflarii balonasului pacienta va resimti o usoara presiune abdominala ce va disparea in decurs de un minut. Dupa pozitionarea cateterului, speculul vaginal va fi scos (scazand astfel discomfortul pacientei) si examinarea ecografica va incepe. Asistenta va instila substanta de contrast la indicatia doctorului. In momentul introducerii substantei de contrast este posibil sa apara un usor discomfort abdominal asemanator crampelor menstruale. Daca in schimb apare durere, este important sa informati doctorul asupra locului unde resimtiti durerea.
La ce sa va asteptati dupa HyCoSy
Dupa aceasta procedura pacienta poate prezenta crampe abominale discrete, sangerari genitale in cantite mica si scurgeri apoase datorita elimninarii solutiei saline introduse in uter.
Consultatia initiala de specialitate
Decizia de a consulta un specialist in reproducere umana asistata este pasul cel mai important in lupta cu infertilitatea.
DETALIIProceduri RUAM
Atunci cand ne gandim la obtinerea unei sarcini, ne gandim ca la un proces fiziologic ce va veni de la sine, fiind doar o chestiune de timp.
DETALIIDiagnosticul infertilitatii feminine
Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina in decursul unui an de zile de activitate sexuala neprotejata si regulata.
DETALII