Ce este Fertilizarea In Vitro?
Fertilizarea In Vitro (FIV) este o procedura de reproducere umana asistata ce consta in obtinerea de embrioni prin fertilizarea ovocitelor cu spermatoizi intr-un mediu controlat in laborator. Embrionii obtinuti vor fi transferati in uter printr-o procedura simpla de embriotransfer cu scopul de a obtine o sarcina. Se prefera transferul unui singur embrion sau in cazuri particulare 2, restul embrionilor se vor congela (vitrifica) pentru sarcini viitoare.
Cand este indicata Fertilizarea In Vitro?
Fertilizarea In vitro este o procedura indicata cuplurilor cu infertilitate, cuplurilor ce nu sufera de infertilitate dar au o problema genetica ce necesita selectia genetica a embrionilor inainte de implantare si in unele cazuri in care pacienta sufera de sarcini pierdute recurent. Deasemenea o ramura relativ noua a medicinei reproductive: Oncofertilitatea permite cuplurilor diagnosticate cu cancer sa isi congeleze embrioni inainte de tratamentul oncologic.
- Trompe uterine nepermeabile sau trompe uterine ce au fost scoase/clipsate
- Endometrioza in stadiul III-IV
- Rezerva ovariana scazuta (AMH mic)
- Mai mult de 3 Inseminari Intrauterine fara succes
- Afectarea severa a spermogramei (Teratozoospermie, Oligozoospermie severa, Astenozoospermie severa, Test MAR pozitiv)
- In cazurile cu Azoospermie (absenta totala a spermatozoizilor in ejaculat) se va evalua pacientul clinic, hormonal si ecografic pentru a putea evalua posibilitatea unei biopsii testiculare sau utilizarea directa a spermei de la donator
- Paciente la care singura solutie ramane Fertilizarea In Vitro cu ovocite donate
- Cupluri in care unul sau ambii parteneri sufera o modificare genetica ce implica selectia genetica a embrionilor inainte de implantare
- Cupluri la care unul din parteneri sufera de cancer si va urma un tratament ce va afecta functia reproductiva.
Procedura de FIV consta in urmatoarele etape:
1. Stimularea ovariana controlata
Pe durata unui ciclu menstrual, in mod normal, un numar de foliculi (in functie de rezerva ovariana a femeii) incep sa creasca sub influenta Hormonului de Stimulare Foliculara (FSH) insa un singur folicul ajunge la maturitate si va ovula in ziua in care va avea loc descarcarea hormonului LH, hormon responsabil de inducerea ovulatiei. Plecand de la modelul natural, stimularea ovariana are rolul de a creste toti foliculii disponibili pentru ciclul menstrual respectiv si in acelasi timp sa blocheze ovulatia lor pentru a putea fi punctionati si aspirate ovocitele din interiorul foliculilor. Pentru a creste foliculii, pacienta isi va administra zilnic un tratament de stimulare ovariana ce are ca si substanta activa FSH (hormonul de stimulare foliculara). Pentru a bloca ovulatia, pacienta va mai administra o injectie, de regula dimineata. In functie de ce protocol de stimulare are (protocol lung sau protocol scurt) aceste injectii difera.Pe durata stimularii se vor face o serie de evaluari ecografice si hormonale in functie de fiecare tip de protocol si caracteristicile pacientei. Cand foliculii ajung la o dimensiune optima (cel putin 3 foliculi cu dimensiunea de peste 17mm) se va declansa ovulatia iar la 36-40 de ore de la aceasta injectie se va face recoltarea de ovocite.
2. Punctia ovariana ecoghidata – recoltarea de ovocite
La 36-40 de ore de la administrarea triggerului, ovocitele aflate in foliculi devin mature si astfel pot fi utilizate in procesul de fertilizare in vitro. Punctia se realizeaza sub anestezie si dureaza aproximativ 10-20 de minute. In timpul punctiei ovariene, sub ghidaj ecografic endovaginal, se punctioneaza toti foliculii iar lichidul folicular extras este preluat de embriolog pentru a cauta si prelua ovocitele.
3. Fertilizarea ovocitelor
Ovocitele recoltate prin punctie ovariana impreuna cu sperma recoltata imediat dupa punctie vor fi pregatite pentru fertilizare. In functie de particularitatile cazului fertilizarea poate fi: FIV conventional sau ICSI.
FIV conventional inseamna ca ovocitele se vor pune intr-un vas de cultura impreuna cu spermatozoizi preparati in prealabil. A doua zi embriologul va verifica la microscop cate ovocite au fost fertilizate.
Fertilizarea prin tehnica ICSI (Injectie Intracitoplasmatica de Spermatozoizi) consta in injectarea unui spermatozoid viu in ovocit. A doua zi embriologul va verifica la microscop cate ovocite au fost fertilizate.
4. Cresterea embrionilor in laboratorul de FIV
Embrionii obtinuti in urma fertilizarii vor fi cultivati in laborator in incubatoare speciale timp de 3-5 zile, in functie de particularitatile fiecarui caz. La anumite intervale de timp, echipa de embriologi va evalua morfologic fiecare embrion pentru a vedea daca evoleaza normal. Fiecare embrion va primi un scor pe baza caruia in final embriologul va decide daca indeplineste criterii minime de transfer sau de congelare. Exista mai multe sisteme de notare a calitatii embrionare, de aceea uneori notarea calitatii embrionare difera de la o clinica la alta.
5. Embriotransferul
Embriotransferul consta in introducerea in uter a unu, maxim doi embrioni. Nu este o procedura dureroasa si nu necesita anestezie. Dupa asezarea pacientei in pozitie ginecologica, doctorul va aplica un specul vaginal si va toaleta vaginul cu ser fiziologic si cu comprese sterile. Un ajutor va tine sonda ecografica transabdominala pentru a pune in evidenta uterul. Cu ajutorul unui cateter foarte subtire si moale introdus prin col, doctorul va plasa embrionul in cavitatea uterina. Cateterul este predat ulterior embriologului pentru a cofirma faptul ca embrionul nu a ramas in cateter.
6. Congelarea embrionilor – vitrificarea
In cazul in care nu se poate efectua embriotransferul din varii motive sau cand exista mai multi embrioni, acestia vor fi congelati pentru sarcini viitoare. Este foarte important ca vitrificarea (congelarea) embrionilor sa fie facuta individual, cate un embrion pe fiecare paieta. Congelarea individuala va permite transferul unui singur embrion ulterior.
Consultatia initiala de specialitate
Decizia de a consulta un specialist in reproducere umana asistata este pasul cel mai important in lupta cu infertilitatea.
DETALIIProceduri RUAM
Atunci cand ne gandim la obtinerea unei sarcini, ne gandim ca la un proces fiziologic ce va veni de la sine, fiind doar o chestiune de timp.
DETALIIDiagnosticul infertilitatii feminine
Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina in decursul unui an de zile de activitate sexuala neprotejata si regulata.
DETALII