Ecografia endovaginala este una din cele mai importante examinari din bilantul initial al oricarui caz de infertilitate.
Prezinta riscuri examinarea ecografica?
Examinarea ecografica se bazeaza pe ultrasunete. Ultrasunetele utilizata in cadrul examinarii ecografice nu au efecte nocive asupra organixmului.
Cand se efectueaza examenul ecografic?
Ecografia de evaluare standard a cazurilor de infertilitate se poate efectua in orice perioada a ciclului menstrual. Exceptie fac ecografiile ce au ca scop evaluarea unor situatii particulare cum ar fi: numararea foliculilor antrali (ziua 2-3 de ciclu menstrual); sonohisterografia si HyCoSy (in prima parte a ciclului menstrual); verificarea prezentei ovulatiei (in faza luteala).
Ce putem evalua cu ajutorul ecografiei endovaginale?
Ecografia endovaginala permite evaluarea aparatului genital feminin (colul uterin, uterul, ovarele si trompele uterine in anumite situatii) precum si prezenta unor leziuni de endometrioza profunda sau altor formatiuni pelvine.
Ecografia initiala va aduce informatii importante despre pozitia si mobilitatea uterului (anteversie/retroversie/laterodeviat), pozitia si mobilitatea ovarelor, prezenta unui posibil hidrosalpinx, sau prezenta unor patologii la nivelul uterului sau ovarelor (fibroame, adenomioza, polipi, chisturi ovariene).
Dupa examinarea de baza, in functie de particularitatile fiecarui caz se va trece catre o examinare tintita pe anumite aspecte cum ar fi:
- Numararea foliculilor antrali (AFC). In a doua sau a treia zi de ciclu menstrual, cu ajutorul ecografiei endovaginale, se pot numara foliculii antrali. Acest lucru este util mai ales in cazul pacientelor ce incep ciclurile de stimulare ovariana controlata. In functie de AFC-ul, AMH-ul si profilul hormonal din a doua zi de ciclu menstrual putem stabili o schema de tratament personalizata fiecarui cuplu.
- Evaluarea 3D/4D a uterului. Utilizarea modului 3D/4D permite diagnosticarea unor malformatii uterine congenitale (uter septat, uter didelf, uter unicorn, uter in T), aderente intrauterine, evaluarea cavitatii uterine.
- Evaluarea chisturilor ovariene. Ori de cate ori este diagnosticat un chist ovarian este important sa se stabileasca natura lui pentru a putea evalua impactul asupra fertilitatii precum si metodele de tratament disponibile.
- Evaluarea leziunilor de endometrioza profunda
Avantajele ecografiei endovaginale
Este o examinare foarte usor de tolerat de catre pacienta, fara radiatii si datorita prezentei sondei ecografice foarte aproape de organele genitale interne (uter, ovare) calitatea imaginii este superioara ecografiei transabdominale.
Consultatia initiala de specialitate
Decizia de a consulta un specialist in reproducere umana asistata este pasul cel mai important in lupta cu infertilitatea.
DETALIIProceduri RUAM
Atunci cand ne gandim la obtinerea unei sarcini, ne gandim ca la un proces fiziologic ce va veni de la sine, fiind doar o chestiune de timp.
DETALIIDiagnosticul infertilitatii feminine
Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina in decursul unui an de zile de activitate sexuala neprotejata si regulata.
DETALII