Ce este endometrioza?
Endometrioza este cea mai frecventa cauza de durere pelvina cronica intalnita la femeia aflata la varsta fertila. Diagnosticata in stadii avansate sau incorect tratata din stadiile incipiente, endometrioza devine o boala invalidanta cu un impact major asupra fertilitatii si calitatii vietii.
Cat de precoce este diagnosticata?
Datorita caracterului sau lent progresiv, a falselor cutume ca menstruatiile trebuie sa fie dureroase precum si a utilizarii prelungite de anticonceptionale diagnosticul de endometrioza poate fie intarziat cu o medie de 5-10 ani.
De ce este importanta diagnosticarea precoce a endometriozei?
Endometrioza este o boala ce evolueaza cu fiecare ciclu menstrual. Odata cu progresia bolii, rezerva ovariana scade, anatomia pelvina normala se modifica scazand astfel indicile de fertilitate a femeii. In cazul leziunilor extragenitale de endometrioza (intestin, uretere, diafragm, plaman) progresia acestora determina disfunctii importante si uneori chiar pierderea unor parti de organe sa a unui organ in intregime. Pentru ca de cele mai multe ori, boala recidiveaza dupa chirurgie in absenta unui management hormonal activ, scopul in cazul pacientelor cu endometrioza este sa fie operate cat mai rar cu putinta, sau chiar deloc.
In ce consta un consult de endometrioza?
1. Anamneza: – anamneza este extrem de importanta. Aici trebuie pus accentul pe durerea pelvina sub toate formele ei. Cand a debutat prima oara, daca a progresat in timp, s-a transformat dintr-o durere ciclica intr-o durere pelvina cronica, iradiaza etc.? Fiind o boala cu o componenta familiala este important de aflat daca mai sunt si alti membri ai familiei cu endometrioza. Daca pacienta prezinta examinari anterioare, bilete de externare sau interventii chirurgicale, toate aceste aspecte trebuie atent analizate pentru a putea compara cu statusul actual al bolii si pentru a avea o imagine de ansamblu asupra bolii.
2. Examenul clinic: – examinarea clinica trebuie sa cuprinda examenul cu speculul si examenul digital. La examinarea cu speculul se va verifica daca sunt prezente leziuni de endometrioza la nivelul colului sau a vaginului. Daca sunt prezente, se va nota dimensiunea lor aproximativa si localizarea.
La examenul digital se va palpa fundul de sac vaginal posterior, torusul uterin, originea ligamentelor uterosacrate, uterul, ovarele precum si mobilitatea acestora. In cazul aparitiei durerilor, este foarte important ca pacienta sa descrie intensitatea durerii si iradierea ei.
3. Ecografia endovaginala: ecografia endovaginala va urmari prezenta leziunilor de endometrioza la nivelul uterului, ovarelor, vezicii urinare, ureterelor, septului rectovaginal sau a intestinului. Deasemenea, un lucru important de verificat este mobilitatea uterului pentru a putea face un scor preoperator.
4. RMN cu substanta de contrast si protocol de endometrioza: In anumite cazuri este necesara efectuarea unui RMN pentru o analiza mai amanuntita a leziunilor de endometrioza.
5. Hidrocolono CT: aceasta examinare ajuta la o evaluare a gradului de stenoza a intestinului provocata de endometrioza.
La finalul acestor investigatii, se va stabili un plan de management al pacientei. Acest plan trebuie sa tina cont de dorinta pacientei de a obtine o sarcina in viitor, de importanta leziunilor de endometrioza si impactul lor asupra functiei organului afectat (ovar, uter, intestin, uretere, etc.) precum si de calitatea vietii din momentul consultului. Unele pacientel vor beneficia doar de manangement medicamentos, unele de una din tehnicile de reproducere umana asistata iar, din pacate, unele din ele vor avea nevoie de interventii chirurgicale sau o combinatie din variantele mentionate anterior.
Teste de fertilitate pentru femei
Testele de fertilitate nu ar trebui sa intarzie atunci cand va confruntati cu probleme de fertilitate.
DETALIIHisteroscopia
Histeroscopia este o interventie chirurgicala minim invaziva ce are ca scop evaluarea cavitatii uterine si tratarea unor patologii intracavitare.
DETALIITeste de fertilitate pentru barbati
O spermograma corect recoltata, prelucrata si analizata ofera informatii foarte importante despre potentialul fertil al pacientului.
DETALII