O intrebare pe care din pacate si-o pun putini pacienti diagnosticati cu cancer aflati la varsta fertila.
Din pacate in Romania incidenta cancerelor la femei si barbati aflati la varsta fertila este inca destul de mare.
In 2018 in Romania 25,1% din cazurile de cancer nou diagnosticate au fost cu cancer de san si 8,6% cu cancer de col. Din pacate incidenta cancerului de san este in crestere in Europa si se aproximeaza ca in 2025 incidenta cancerului de san va fi in jur de 34%00. Ce se poate observa insa, este detectia cancerului in stadii incipiente datorita campaniilor de informare si a programelor de screening. Un alt lucru imbucurator este faptul ca rata de vindecare si speranta de viata au crescut semnificativ in ultimii ani de aceea ideea de sarcina dupa aflarea diagnosticului de cancer nu ar trebui sa dispara.
Pacientele trebuie informate de catre medicii oncologi despre efectul daunator al terapiei oncologice asupra fertilitatii si despre posibilitatile lor de crioprezervare a fertilitatii inainte de inceperea tratamentului oncologic.
Problemele de fertilitate aparute la pacientele ce au fost tratate de cancer pot avea un efect devastator asupra calitatii vietii si asupra sansei lor de a-si intemeia o familie. Studiile ce au avut ca scop evaluarea afectarii psihoemotionale a femeilor tratate de cancer au aratat faptul ca cel mai frecvent pacientele tratate de cancer ce nu si-au prezervat ovocite sau embrioni, avand o sansa extrem de mica de a obtine o sarcina in viitor, simt ca si-au pierdut identitatea feminina.
Desi majoritatea oncologilor considera infertilitatea aparuta in urma tratamentului pentru cancer un efect advers nesemnificativ, atat impactul emotional cat si calitatea vietii pacientelor tratate pentru cancer ce nu si-au prezervat fertilitate sunt semnificativ alterate.
Pacientele ce si-au prezervat fertilitatea inainte de inceperea tratamentului de cancer se simt mai optimiste (avand un motiv pentru a lupta), se simt in siguranta ca au deja prezervate ovocite sau chiar embrioni si au un risc mult mai mic de episoade depresive post terapie.
Este daunatoare terapia pentru obtinerea de ovocite? Afecteaza semnificativ progresia cancerului perioada de timp in care se efectueaza prezervarea fertilitatii?
Raspunsul este NU!
Un studiu efectuat in 2016 a aratat faptul ca majoritatea oncologilor le lipsesc informatii importante despre procesul de prezervare a fertilitatii si durata tratamentului de prezervare.
Un alt lucru imoportant este faptul ca majoritatea pacientelor nu stiu despre impactul negativ al terapiei oncologice asupra fertilitatii.
Majoritatea tarilor europene au ghiduri despre masuri de prezervare a fertilitatii la pacientii oncologici si programe de suport pentru prezervarea fertilitatii. Este strict o chestie de timp pana acest lucru va deveni o normalitate si in Romania.
Cum imi pot prezerva fertilitatea?
Daca pacienta este casatorita se pot obtine direct embrioni ce vor fi vitrificati. Este de preferat acest mod de prezervare deoarce emrbionii sunt mult mai stabili si au o rata de recuperare la decongelare superioara ovocitelor.
Daca pacienta este necasatorita sau din varii considerente nu doreste congelarea de embrioni, se pot congela ovocite.
Pacientii pot congela sperma sau pot congela direct embrioni.
Cand pot deveni mama dupa terapia oncologica?
Acest lucru depinde de tipul de tratament si durata tratamentului. De regula la 2 ani de la terminarea terapiei onologice.
Prezervarea fertilitatii la barbatii diagnosticati cu cancer.
Cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer intalnit la barbatii aflati la varsta fertila.
Numeroase studii au aratat faptul ca barbatii diagnosticati cu infertilitate au un risc de 3-5 ori mai mare de a avea sau dezvolta cancer testicular in decursul vietii.
La fel ca si in cazul femeilor, autoexaminarea testiculelor in mod regulat poate determina detectia precoce a unor leziuni.
Din pacate nici la cancerul de prostata nu stam foarte bine, iar datele statistice arata si aici o crestere a incidentei insa din fericire detectia in stadii incipiente a crescut ceea ce face ca rata mortalitatii sa scada.
Ce solutii au pacientii diagnosticati cu cancer testicular, si nu numai, care nu au inca copii sau care inca isi mai doresc?
Pentru a-si prezerva fertilitatea, pacientii pot sa isi congeleze cateva probe de sperma pentru proceduri ulterioare de reproducere umana asistata. Congelarea probelor de sperma se realizeaza inainte de operatie si chimio-radioterapie.