Obezitatea este o problema majora de sanatate si, din pacate, prevalenta ei in randul pacientelor aflate la varsta fertila este intr-o continua crestere.
Cum stim ca suferim de obezitate?
Acest lucru este foarte simplu. Se calculeaza indicele de masa corporala (IMC). Atunci cand IMC-ul este peste 30, spunem ca suferim de obezitate.
In momentul de fata avem suficiente studii care confirma impactul negativ al obezitatii asupra sansei de a obtine o sarcina cat si asupra prognosticului sarcinii si a viitorului copil.
Impactul negativ al obezitatii la pacientele cu FIV:
- necesita doze mai mari de stimulare
- stimularea ovariana este prelungita ca numar de zile
- risc crescut de anulare a ciclului de stimulare din cauza absentei raspunului la tratament
- punctie ovariana dificila
- rata mai mica de implantare a embrionilor
- rata mai mare de avort spontan
Impactul negativ al obezitatii asupra sarcinii:
- risc mai mare de avort si nastere prematura
- risc crescut de Diabet Gestational
- risc crescut de Hipertensiune Arteriala Gestationala
- risc crescut de Preeclamsie
- risc crescut de hemoragie dupa nastere
- risc crescut de moarte fetala in uter sau imediat dupa nastere
In cazul obezitatii primul pas este de a directiona pacienta catre un endocrinolog si un nutritionist pentru un diagnostic complet si un plan de management pe termen lung. De cele mai multe ori, cand IMC ul nu este foarte mare, corectia unor posibile probleme endocrinologice impreuna cu o dieta si sport duc la rezolvarea problemei. Insa, din pacate, exista situatii in care este nevoie de chirurgie bariatrica pentru a corecta problema.
Cand este indicata chirurgia bariatrica?
- IMC peste 40
- IMC peste 35 cu patologii asociate
- Chirurgia impreuna cu un regim si un stil de viata sanatos duce la o scadere rapida in greutate si la o mentinere a greutatii in limite normale.
Ce date clinice avem despre pacientele care au facut chirurgie bariatrica si ulterior FIV?
Pana de curand datele clinice erau limitate si majoritatea provenite din studii cu loturi mici de paciente. Luna aceasta a fost publicat in una din cele mai renumite reviste de medicina reproductiva (Human Reproduction) un studiu, pe un lot destul de mare de paciente, despre impactul chirurgie bariatrice in cazul pacientelor ce urmeaza o procedura de FIV.
Concluziile studiului (cum imbunatateste chirurgia bariatrica prognosticul)
- scad dozele de trament si numarul de zile de tratament
- numar mai mare de embrioni ramasi pentru congelare
- imbunatateste rata de implantare si sarcini clinice
- scad riscurile produse de obezitate asupra sarcinii
- chirurgia bariatrica nu determina un impact negativ asupa fertilitatii
Chirurgia bariatrica nu trebuie privita ca singura si cea mai buna solutie. Mereu trebuie pastrata in echilibru balanta Risc-Beneficiu. Chirurgia bariatrica determina cateva modificari in fiziologia organismului ce pot avea impact asupra sarcinii (ex.: determina deficiente de fier, calciu, vitamina B1, B6, B12 si vitamina A). Bineinteles ca acest lucru poate fi corectat printr-o suplimentare cu vitamine. Majoritatea studiilor ce au evaluat prognosticul neonatal dupa chirurgie bariatrica au aratat faptul ca nou nascutii din mame operate au o greutate mai mica la nastere comparativ cu populatia generala.
In acelasi timp, chirurgia bariatrica ajuta la o scadere rapida a greutatii ceea ce uneori poate reprezenta un avantaj. Pentru pacientele cu varsta peste 35-38 de ani, amanarea procedurii de FIV poate insemna o scadere importanta a ratei de succes. La aceasta categorie, abordarea nonchirurgicala a obezitatii morbide poate amana cu 1-2 ani procedura de FIV.
Un alt lucru important este faptul ca reducerea semnificativa a greutatii in urma chirurgiei va scadea riscul a multiple patologii pe sarcina cu un impact negativ asupra fatului.
Mesaj important:
La pacientele cu IMC de 30, fiecare crestere cu o unitate a IMC-ului scade rata de nastere cu aproximativ 9%!