Fertilizarea este prima etapa cheie in aparitia unei noi vieti. Fertilizarea reprezinta unirea dintre un spermatozoid si un ovocit si are ca rezultat obtinerea embrionului, viitorul fat. Fertilizarea poate avea loc in mod natural in organismul matern ( Fertilizare in vivo) sau intr-un mediu controlat in laborator (Fertilizare In Vitro).
Testul de sarcina
Testul de sarcina urinar detecteaza prezenta hormonului de sarcina (hCG) in urina. Testul poate fi facut oricand dupa intarzierea menstruatiei. In cazul in care ati facut o tehnica de reproducere umana asistata, testul urinar poate fi facut la 12 zile de la embriotransfer sau la 14 zile de la data inseminarii intrauterine. Testul de sarcina urinar insa nu poate aduce informatii privind evolutia sarcinii de aceea in mod uzual se recomanda dozarea beta hCG-ului din sange.
Dozarea beta hCG-ului este o procedura simpla ce consta in recoltarea unei probe de sange. Recoltarea sangelui poate fi facuta oricand in cursul zilei si nu conteaza daca ati mancat sau nu. Daca valoarea beta hCG-ului indica prezenta unei sarcini, analiza va fi repetata la 48 de ore distanta, ideal la acelasi laborator. Daca exista o crestere cu minim 60% comparativ cu valoarea anterioara, atunci sarcina este in evolutie. Daca nu exista o crestere semnificativa intre cele doua determinari, atunci fie sarcina este oprita in evolutie fie este vorba de o sarcina extrauterina.
Prima ecografie
Prima ecografia este una incarcata de emotii si frici pentru ca ea reprezinta prima intalnire cu viitorul copil. Cand valoarea beta hCG-ului depaseste valoarea de 1000 mUI/mL sarcina poate fi vazuta la ecografia endovaginala. Daca nu ati dozat beta hCG-ul atunci puteti face prima ecografie la 5-6 saptamani de la ultima menstruatie.
In cazul in care ati facut o procedura de reproducere umana asistata, prima ecografie poate fi facuta la 25 de zile de la embriotransfer sau la 30 de zile de la inseminare. Atunci sarcina va avea in jur de 6 saptamani si vei putea auzi primele batai ale inimii.
In situatii particulare cand exista risc de sarcina extrauterina, sangerari genitale, sarcini ce necesita tratamente speciale ecografia poate fi facuta mai devreme pentru a confirma prezenta sarcinii un uter.
Monitorizarea sarcinii
Pe durata sarcinii vor fi efectuate o serie de ecografii si analize standard iar la unele cazuri in functie de particularitatile cazului pot fi necesare ecografii sau analize suplimentare.
- Dublu test – morfologia de trimestrul I. Dublu test se poate face la 11-13 saptamani de sarcina si consta in masurarea unor parametri ecografici si dozarea unor hormoni. Pe baza rezultatului ecografic, a analizelor hormonale din sange si a varstei pacientei se calculeaza riscul pentru trisomia 21 (Sindrom Down), trisomia 18 si trisomia 13.
- Morfologia de trimestrul al II-lea este o ecografie ce se efectueaza in spatamanile 19-22 de sarcina si are ca scop evaluarea anatomiei fetale si excluderea malformatiilor
- Morfologia de trimestrul al III-lea se efectueaza in jurul saptamani 30-31 si are rolul de a evalua curba de crestere, fluxurile doppler, lichidul amniotic si cateva repere anatomice importante
Pe langa aceste ecografii importante vor fi facute aproximativ lunar evaluari ecografice ce vor evalua curba de crestere a fatului, cantitatea de lichid amniotic, fluxurile doppler, lungimea colului. Pe langa ecografii, lunar pacienta va efectua o serie de analize uzuale si unoeri analize speciale in functie de particularitatile cazului.
Nasterea
Nasterea este punctul culminant al sarcinii. Este momentul cel mai asteptat, este intalnirea cu o fiinta de care iti garantez ca te vei indragosti la prima vedere, iar iubirea va fi mereu neconditionata si reciproca.
Doar ca, daca pe durata sarcinii astepti cu nerabdare acest moment final, pe masura ce te apropii de el emotiile devin din ce in ce mai mari, stresul la fel. Voi face fata durerilor? Voi naste natural sau cezariana? Ma va durea?
Nasterea naturala este un proces fiziologic ce se desfasoara in mod spontan atata timp cat nu exista alte probleme de sanatate sau situatii ce pot impiedica nasterea. Nasterea naturala trebuie incurajata ori de cate ori conditiile medicale sunt favorabile insa in acelasi timp pacienta are dreptul de a alege tipul de nastere sub indrumarea medicala a doctorului. Este momentul ei!
Lehuzia
Lehuzia este perioada de dupa nastere in care organismul matern revine la starea de dinaintea nasterii. Este un proces lent de aproximativ 6 saptamani. Pe durata lehuziei de regula pacienta elimina lohii insa unoeri pot fi perioade in care aceste lohii dispar si reapar ulterior. Uneori pacienta chiar poate avea cicluri menstruale chiar daca alapteaza.
Secretia lactata incepe sa isi faca aparitia dupa nastere usor, usor pe masura ce sanul este stimulat de catre copil.