Endometrioza este cea mai frecventa boala cronica intalnita la femeile aflate la varsta fertila. Endometrioza este definita ca prezenta de tesut endometrial like inafara cavitatii uterine.
Este o boala ce progreseaza cu fiecare ciclu al femeii si care, nediagnosticata la timp sau incorect tratata, poate deveni o boala invalidanta. Desi este o boala frecventa, avand o incidenta de aproximativ 10-15% in populatia generala si de aproximativ 40% in populatia infertila, constientizarea populatiei despre aceasta boala si efectele sale este inca foarte slaba.
Care sunt cele mai frecvente semne si simptome?
- Dismenoreea – durerile menstruale de intensitate crescuta ce necesita cresterea constanta a dozelor de antalgice
- Dispareunia – durerea la contactul sexual
- Disuria – jena/durerea la urinat. Uneori chiar eliminarea de sange in urina
- Dischezia – dificultati la defecatie.Tulburari de tranzit la menstra sau perimenstrual. Eliminarea de sange prin scaun.
- Durerea pelvina cronica
- Sangerari menstruale devenite abundente in ultima perioada
Cum se diagnosticheaza endometrioza?
Pe langa tabloul clinic caracteristic, investigatiile imagistice si chirurgia vin in completarea diagnosticului final. Nediagnosticate corect in stadiile incipiente, pacientele ajung la interventii chirurgicale ce necesita uneori rezectii de intestin/uretere/nervi sau uneori chiar pierderea unui organ important (cel mai frecvent fiind vorba de ovar, uter si foarte rar rinichi).
Ecografia endovaginala este cea mai frecventa metoda imagistica utilizata in diagnosticul endometriozei. Este o metoda simpla, ieftina, rapida si neiradianta. Efectuata corect, aceasta aduce date extrem de importante atat despre endometrioza ovariana cat si despre unele leziuni de endometrioza profunda si adenomioza.
RMN cu substanta de contrast si protocol de endometrioza. Pentru cazurile cu leziuni de endometrioza profunda diagnosticate ecografic se recomanda acest tip special de examinare cu ajutorul careia putem avea o imagine mult mai clara despre dimensiunea leziunilor, raportul lor cu alte organe precum si o aproximare a stadiului.
Hidrocolono CT. Acest tip de examinare, destinata strict unui numar redus de cazuri, are avantajul ca ne arata gradul de stenoza al leziunilor endometriozice intestinale. In functie de gradul stenozei noi putem decide daca este necesara chirurgia de urgenta sau cazul poate fi manageriat si hormonal.
Laparoscopia este procedura chirurgicala de electie in cazul endometriozei. Pe langa faptul ca ajuta la vizualizarea directa a leziunilor de endometrioza si stadializarea acesteia, in cadrul acestei interventii se poate realiza si indepartarea leziunilor de endometrioza.
Cum afecteaza endometrioza fertilitatea?
- Modifica anatomia pelvina normala
- Scade calitatea ovocitelor
- Determina o reducere a rezervei ovariene
- Determina disfunctii ovulatorii
- Produce un status inflamator cronic in organism
- Perturba factorii endometriali implicati in implantare
- Determina un risc mai mare de avort spontan
Ce inseamna managementul multidisciplinar in endometrioza?
Desi la baza endometrioza este o boala ginecologica, prin localizarile ei (intestin, uretere, vezica urinara, nervi, plamani, etc) face ca managementul corect si complet sa implice si alte specialitati. Pacientele cu endometrioza necesita frecvent consultatii de gastroenterologie, urologie, dieta si nutritie sau pentru terapia dureririi.
Ce solutii de tratament sunt?
Managementul medicamentos. In cazurile corect selectionate, terapia hormonala alaturi de un stil de viata sanatos poate fi suficient pentru controlul endometriozei. Indiferent ca vorbim de progestative (Visanne, Cerazette, sterilet cu progesteron sau implant subdermic cu progesteron) sau contraceptive orale combinate initierea precoce a tratamentului precum si mentinerea acestuia fara intrerupere este cheia unui management corect.
Chirurgia. Pentru anumite cazuri insa, singura solutie ramane chirurgia. Atunci cand pacienta ajunge la chirurgie este foarte importanta evaluarea corecta si completa a cazului. Chirurgia in endometrioza trebuie sa se ghideze dupa un principiu simplu: „vezi si excizeaza”. Cu alte cuvinte, toate leziunile de endometrioza vazute in timpul operatiei trebuie excizate pentru a nu ramane cu leziuni restante pacienta, leziuni ce ar putea progresa si deveni mult mai dificil de excizat la interventiile ulterioare. Laparoscopia este procedura de electie deoarece ofera o vizibilitate mult mai buna in locuri greu accesibile si foloseste instrumente foarte fine ce optimizeaza actul chirurgical.
Tratamentul infertilitatii determinate de endometrioza. In functie de particularitatile fiecarui caz, se poate utiliza inseminarea intrauterina (IUI) sau fertilizarea in vitro (FIV).
Pacientele aflate in stadiul 3-4 de boala, cu dorinta de procreere, vor avea nevoie de proceduri de reproducere umana asistata – Fertilizare In Vitro.