Infertilitatea de cauza masculina este subestimata, si lucru acesta este cauzat de niste idei preconcepute ce inputa diagnosticul de infertilitate femeilor. In realitate, infertilitatea de cauza masculina atinge un procent de aproximativ 40-50% si este de multe ori motivul pentru care diagnosticul de infertilitate al cuplului este intarziat.
De ce? Pentru ca de multe ori pacientele se prezinta singure la specialistul in infertilitate, afla ca nu au nicio problema si asa apare o noua amanare de x luni/ani pe motiv ca nu este nicio problema. In realitate este, dar este la el.
Celule reproductiva masculina este spermatozoidul si orice perturbare in producerea, eliberarea sau functionalitatea lui determina probleme de fertilitate. Odata cu inaintarea in varsta numarul, mobilitatea si formele normale scad.
Spermograma este analiza de baza iar aceasta poate pune in evidenta una din urmatoarele probleme:
- un numar mic de spermatozoizi (oligozospermie-criptozoospermie-azoospermie)
- o afectare a mobilitatii spermatozoizilor (astenozoospermie)
- afectarea morfologiei normale a spermatozoizilor (teratozoospermie)
- prezenta de anticorpi antispermatici (test MAR pozitiv)
Numarul mic de spermatozoizi poate arata faptul ca nu se produc suficient spermatozoizi sau ca exista un obstructie pe canale. Deficitul de productie poate aparea in urma unor infectii (de multe ori cu virusul urlian), in urma unor traumatisme, varicocel de grad mare, deficite hormonale sau cauze genetice. Obstructiile pot aparea deasemenea in urma unor traumatisme, infectii sau absenta congenitala a unor canale. In unele situatii, reducerea numarul de spermatozoizi este cauzat de utilizarea unor medicamente pentru anumite afectiuni cronice.
Afectarea mobilitatii spermotoizilor poate aparea in urma unor infectii, varicocel, obezitate, tratamente pentru unele boli cronice, unele meserii in care caldura la nivel genital este mentinuta crescuta (brutari, soferi profesionisti, bucatari, etc..).
Atunci cand discutam despre afectarea morfologiei spermatozoizilor, cauzele sunt mai putin cunoscute si din pacate nu prea avem cum sa o corectam decat prin procesul de fertilizare in vitro, tehnica ICSI. Prin aceasta tehnica, cei mai buni spermatozoizi sunt alesi si injectati individual in fiecare ovocit.
De multe ori insa, diagnosticul pus in urma analizarii spermogramei cuprinde o combinatie din cele enumerate mai sus: oligozoospermie, astenozoospermie, teratozoospermie.
Un diagnostic corect si complet va stabili si posibila cauza ce a dus la modificarea spermogramei si, bineinteles, posibile solutii de tratament.