Cauzele infertilitatii feminine sunt multiple, dupa cum veti vedea, insa doar in aproximativ unu din trei cazuri aveam de a face strict doar cu o problema feminina. Asa incat nu va invinovatiti inutil si nu uitati sa va luati partenerul la fiecare control de infertilitate.
Cele mai frecvente cauze de infertilitate feminina sunt:
- varsta
- disfunctiile ovulatorii
- afectarea trompelor uterine
- rezerva ovariana diminuata
- endometrioza
- patologii ale uterului
Varsta este un factor determinant al fertilitatii. Odata cu inaintarea in varsta cantitatea si calitatea ovocitelor dumneavoastra scade iar probabilitatea aparitiei si a altor patologii, ce scad sansa de a obtine o sarcina, creste. Un alt lucru imortant de retinut este faptul ca dupa varsta de 35 de ani riscul de a pierde sarcini creste si acelai lucru se intampla si cu complicatiile aparute pe durata sarcinii.
Disfunctiile ovulatorii se refera la situatiile in care femeia nu ovuleaza in mod spontan. Anovulatia de regula se intalneste la femeile sub 35 de ani iar printre cauzele cele mai frecvente se numara sindromul ovarelor micropolichistice, hiperprolactinemia, chisturi ovariene mari, perioade mari de stres sau in cazul pacientelor ce practica sporturi de performanta sau fac exercitii intense.
Pentru a se putea obtine o sarcina pe cale naturala, prezenta unor trompe permeabile este mandatorie. Absenta permeabilitatii tubare face ca spermatozoidul si ovocitul sa nu se intalneasca. Trompele uterine se pot bloca prin mai multe mecanisme: infectii, aderente dupa operatii sau endometrioza, sau in urma unor chiuretaje uterine.
Rezerva ovariana poate fi evaluata cu ajutorul hormonului antimullerian (AMH) si ne ofera o imagine de ansamblu a capitalului de ovocite a pacientei. Un AMH mai mic nu indica obligatoriu o calitate mai slaba a ovocitelor insa cu siguranta indica faptul ca ar trebui sa va grabiti in a obtine o sarcina. Sunt multiple cauze inascute sau dobandite ce determina o valoare scazuta a AMH-ului, iar acestea sunt discutate pe larg intr-o alta sectiune pe acest site.
Endometrioza va afecteaza fertilitatea prin mai multe mecanisme: modifica anatomia pelvina normala, scade calitatea ovocitelor, reduce a rezerva ovariana sau determina disfunctii ovulatorii. Ca si boala inflamatorie cronica, endometrioza va produce un status inflamator cronic in organism perturband unii factorii endometriali implicati in implantare. La pacientele cu sarcina, prezenta endometriozei reprezinta un factor de risc pentru avortul spontan.
Unele patologii congenitale ale uterului (uterul unicorn, didelf, septul uterin) precum si unele dobandide (fibromul uterin, sinechia uterina, adenomioza, polipii endometriali) pot determina probleme de fertilitate.
Acestea sunt doar cele mai frecvente cauze ce ar putea sa cauzeze probleme de fertilitate, si din pacate, uneori putem gasi mai multe afectiuni la aceeasi femeie.
Insa ceea ce trebuie sa retineti este faptul ca un diagnostic corect si complet scade numarul tratamentelor suboptimale, scade costurile totale si ajuta la o personalizare cat mai buna a tratamentului, si cel mai important: reduce timpul pana veti ajunge acasa cu propriul copil in brate.