Una din functiile importante ale spermatozoidului este mobilitatea. In absenta mobilitatii, spermatozoidul nu poate parcurge drumul pana la locul de intalnire cu ovocitul, sau in cazul unor miscari lente, spermatozoizii risca sa ajunga prea tarziu – dupa momentul ovulatiei, ori energia necesara parcurgerii acestui drum sa se termine inainte ca intalnirea dintre ovocit si spermatozoid sa se realizeze.
Atunci cand mobilitatea este scazuta, spunem ca pacientul sufera de Astenozoospermie. Astenozoospermia poate fi de mai multe grade, in functie de severitatea afectarii.
Miscarea spermatozoidului se realizeaza cu ajutorul cozii. Coada este o structura complexa a spermatozoidului compusa din niste microtubuli care in urma unor schimburi de energie si ioni de calciu propulseaza spermatozoidul printr-o miscare de rotire. Din lungimea totala a spermatozoidului peste 90% este reprezentata de coada.
Cauzele afectarii mobilitatii spermatozoidului pot fi multiple, iar uneori, pot fi prezente sincron mai multe cauze.
Genetice
1. Dischinezia ciliara primara – sindromul Kartagener – este o anomalie congenitala in care este afectata motilitatea cililor (mici prelungiri celulare ca niste perisori, ce ajuta la mobilitatea celulara). Spre exemplu, in tractul respirator, acesti cili ajuta la mobilizarea mucusului spre gat ajutand astfel la eliminarea din plamani a unor bacterii, particule sau fluide. De regula, acesti pacienti declara nenumarate infectii de tract respirator in antecedente.
2. Displazia tecii fibroase a spermatozoidului – este o boala genetica autozomal recesiva in care coada spermatozoidului este scurta, groasa si neregulata, nefiind capabila sa propulseze spermatozoidul. De cele mai multe ori, afectarea structurii cozii este singura modificare prezenta astfel incat efectuarea unui FIV prin metoda ICSI poate fi rezolvarea solutiei. Daca pacientul prezinta mai multe modificari, se poate recomanda un consult genetic inainte.
3. Datorita utilizarii noii tehnici de testare genetica (NGS), au fost descoperite o serie de gene posibil implicate in scaderea sau chiar absenta mobilitatii spermatozoizilor.
Radicali liberi de oxigen
Radicalii liberi de oxigen sunt niste molecule care au un electron impar iar din acest motiv spunem noi ca sunt instabile. In cuvinte simple, aceste molecule au tendinta de a realiza legaturi cu alte structuri din dorinta de a deveni stabile. Cel mai simplu le este sa se cupleze cu lipidele din membrana (invelisul) celulelor sau cu carbohidratii din acizii nucleici (ADN), determinand astfel distructia celulara sau fragmentarea ADN-ului.
Acesti radicali liberi au insa si efecte benefice, ei devenind daunatori doar in momentul cand sunt in exces. Cand se intampla acest lucru? Cand balanta dintre productie si cantitatea antioxidanti este inversata.
Productia excesiva este intalnita in cazul infectiilor genitale din trecut sau prezent, varicocel, diabet, fumat, consumul de alcool, poluanti.
La nivelul spermatozoizilor, legarea acestor radicali liberi de lipidele din membrana spermatozoizilor determina afectarea motilitatii iar legarea de ADN determina fragmentarea acestuia. De ce este atata importanta fragmentarea ADN-ului din spermatozoizi? Pentru ca spermatozoizii au o capacitatea foarte scazuta de a-si repara ADN-ul iar prezenta acestor fragmentari au consecinte majore asupra fertilizarii (naturale sau in vitro).
Afectarea tiroidiana
Disfunctiile functiei tiroidiene pot determina afectarea motilitatii spermatozoizilor (in special hipertiroidia) si nu numai a motilitatii.
Infectia cu HPV
Datele din literatura arata o scadere a motilitatii spermatozoizilor la barbati cu infectie HPV.
Anticorpii antispermatici
Prezenta anticorpilor antispermatici poate determina afectarea motilitatii.
Perioada prea mare de abstinenta sexuala
In cazul in care frecventa contactelor sexuale este peste 7 zile, motilitatea spermatozoizilor scade direct proportional cu perioada de abstinenta.
Motilitatea spermatozoizilor este o proprietate esentiala in reproducere, atat pe cale naturala cat si in cadrul tehnicilor de reproducere umana asistata. Spermatozoizii au mai multe categorii de mobilitate. Cea mai importanta este insa motilitatea rapid progresiva. Aceasta reprezinta capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa drept sau in cercuri largi. In cazul unor cauze corectabile, pacientul poate beneficia de tratamente personalizate cu scopul de a restabili motilitatea spermatozoizilor.
In functie de gradul de afectarea a motilitatii, cuplurile pot beneficia de Inseminare Intrauterina sau Fertilizare in Vitro. Chiar si in cazul fertilizarii in vitro insa, prezenta unui numar mare de spermatozoizi cu motilitate rapid progresiva, ajuta la o selectie mai buna a unor spermatozoizi „sanatosi” cu un capital energetic bun. Prezenta unui procent foarte mic de spermatozoizi mobili poate trage un semnal de alarma, suspicionand prezenta unor concentratii crescute de radicali liberi de oxigen care ar putea afecta si integritatea ADN-ului din spermatozoizi sau asupra unor posibile cauze genetice (rare, insa posibile).